Tomhet

Att gå baklänges

Publicerat: 2015-12-29. Taggat:

Klockan 12.05 hörs ett öronbedövande skrän nerifrån gatan och en anonym bil rullar fram till granntantens hus. Tanten säger något till bilföraren, som i sin tur svarar genom sin takmonterade megafon. Föraren parkerar bilen längs gatan, slår på musiken igen, öppnar bagaget och sätter på sig vita gummihandskar. Ur en plastlåda håvar han sedan upp en fryst firre som han överlämnar till kvinnan. Glassbilen, fast med fisk i.

Vi följde spåren i GPX-filerna från La Gomeras turistsajt på alla punkter utom en. Vi började i slutet och slutade i början. Så istället för gå 1 mil i nedförsbacke steg vi 800 höjdmeter i stenig terräng på vår väg från lägenheten i Playa de Santiago till Alajeró. Att det kan ta så jävla lång tid att gå en mil var något av en överraskning. Jag går drygt en mil till jobbet ibland, och det är ju inget större projekt.

Stad i bergen

Kvinna på en klippa

Värmen gör så påmind uppe på berget, speciellt på de ställen där det inte finns någon skugga att söka. Vad beträffar själva vandringsupplevelsen jag helt tagen. Naturen är verkligen bortom alla mina förväntningar. De svindlande vyerna är ständigt närvarande och landskapet och växtligheten är väldigt växlande. Under vår milslånga vandring fick vi se allt från från fnastorra bergspartier till frodiga dalgångar. Vi stannade i Alajeró och såg solnedången innan bussen tog oss tillbaka till Playa de Santiago vid sjusnåret.

Solnedgång i Alajeró

Solnedgång i Alajeró

Folk här på ön är trevliga och hjälpsamma, men överraskande få kan göra sig förstådda på engelska. Sedan 1999 läser man dock Silbo Gomero i skolan och får lära sig att vissla fram sitt budskap över stora avstånd. En orimlig prioritering kan tyckas när språket förlorat sin funktion – för ja, det finns mobilmaster på ön.

För den som är sugen på GPX- och KMZ-filerna jag nämnde tidigare i inlägget kan jag tillägga att länkarna till filerna är trasiga på lagomera.travel-sajten. Jag har dock gjort en behändig liten zip-fil av hela bunten. Håll till godo.

la-gomera-routes.zip [1,5 MB]