Tomhet

Där nakna människor möts

Publicerat: 2016-01-04. Taggat:

Playa de la Guancha

Jag tror inte att jag far med osanning om jag påstår att ett och annat samlag fullbordats längs den steniga strandremsan vid Playa de la Guancha. På väg nedför den stig som leder fram till stranden ser vi att besökarna består av tre grupper nakenfisar och en fiskare vars hem utgör det enda huset på stranden. De två polerna skapar en härlig dynamik som är som tagen ur den första sällskapsresan. Visualisera följande: traditionsbunden fiskare står i vattenbrynet och rensar sin fångst samtidigt som han ser över axeln på de dekadenta turisterna som sliter av sig kläderna vid blotta åsynen av vatten. Fiskaren skakar uppgivet på huvudet.

Stranden är det verkligen inga fel på. Speciellt inte efter en promenad från San Sebastián i stekande middagssol. Ska jag vara uppriktig är den faktiskt helt fantastisk. Vi tar av oss barfota och stapplar fram över små runda stenar som rasslar och smärtar. Vid vattenbrynet tar den grafitsvarta vulkansanden vid och leder oss ut i Atlanten.

Paseo de Fred Olsen

Fred Olsen-färja vid hamnen i San Sebastián på La Gomera

Promenaden tillbaka till San Sebastián ska enligt guideboken ta två timmar, men vi är framme på en. På en skylt ser jag att huvudgatan och strandpromenaden i staden är döpt efter det norska rederi som för ett antal år sedan konkurrerade ut alla andra rederier som trafikerade Teneriffa – La Gomera och shockhöjde biljettpriserna. Vilken skymf. Intill ett glasstånd på samma gata står ett utomhusgym med oförklarligt konstiga maskiner. I en av dom sitter en man och finslipar sin juckrörelse.

På vägen till bussen som går hem till Playa de Santiago fastnar vi på en gågata där vi köper vi “fruit shakes” som smakar kallt sockrat vatten. Bussen missar vi med 1 minut, trots att vi är 15 minuter tidiga till stationen. Där får vi lära oss att bussen går vid utsatt tid från busstationen, inte från hamnen. Vi lägger benen på ryggen springer en kilometer mot busstationen och hinner precis stiga ombord innan den börjar rulla.